§ Witryna girya.com.pl wykorzystuje pliki cookies w celu lepszego świadczenia usług. Pozostanie w witrynie bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że cookies będą zapisane w Państwa urządzeniu. Dowiedz się więcej...
Alergie i nietolerancje pokarmowe
Dodano: niedziela, 16 lipiec 2017r. | odsłon: 187 | 0 komenatzy (dodaj komentarz)
  • Udostępnij:

Alergie i nietolerancje pokarmowe

Czy dokuczają Tobie problemy jelitowe, wysypki/wypryski na skórze oraz nadmierna ilość wydzieliny z nosa? Najczęstszą przyczyną tych dolegliwości jest alergia i/lub nietolerancja pokarmowa. Najbardziej powszechnymi produktami mogącymi uczulać są: jaja, nabiał oraz zboża. Trzeba sobie też uświadomić, że każdy produkt może nam szkodzić mimo tego, że wiele innych osób spożywając go czuje się dobrze. Wyjaśnijmy sobie pokrótce czym są i jaki mechanizm działania mają te dwa omawiane przez nas zjawiska:

  • Alergia pokarmowa ZAWSZE związana jest z odpowiedzią naszego układu immunologicznego. Do tego po spożyciu danego alergenu odpowiedź naszego organizmu jest szybka (np. po spożyciu danego produktu dostajemy biegunki, wysypki lub zaczynamy czuć swędzenie w gardle).
  • Nietolerancja pokarmowa w mniejszym stopniu związana jest ze stymulowaniem układu odpornościowego (ok. 40%), a częściej dotyczy problemów natury trawiennej, np. braku lub zbyt małej ilości konkretnego enzymu trawiącego dany składnik (np. brak enzymu laktazy, który rozkłada laktozę z produktów mlecznych).

I tu trzeba zwrócić uwagę, że przy nietolerancji pokarmowej czas powstania pierwszych objawów może potrwać nawet kilka dni!

Warto też wspomnieć o tym, że badania na nietolerancje pokarmowe typu, np. Food Detective, trzeba odpowiednio interpretować. Badania te opierają się o wykrywanie odpowiednich przeciwciał, które pojawiają się po spożyciu danego produktu i jeśli wynik jest pozytywny to można mu ufać, jednak do wyniku negatywnego trzeba wziąć poprawkę na to, że niektóre nietolerancje nie są przecież związane bezpośrednio z naszym układem immunologicznym.

Jak więc najlepiej sprawdzić czy mamy jakieś nietolerancje? Są dwie metody:

  • Próba prowokacyjna - polega na tym, że spożywamy podejrzany przez nas produkt/składnik w większej ilości w okresie 1 dnia i go odstawiamy przynajmniej na 3-4 dni i obserwujemy czy nasz organizm daje jakieś objawy jelitowe, skórne czy np. związane z naszymi drogami oddechowymi.
  • Próba eliminacyjna - polega na kompletnym wyeliminowaniu danego produktu/składnika i obserwujemy czy nastąpiła poprawa w naszych dolegliwościach (np. ustanie biegunek, zgagi, zmniejszenie wykwitów na skórze itp.).

Jeszcze mała rada na koniec.

Jeżeli spożywacie jakieś prozdrowotne produkty typu "FIT" lub "EKO", które w powszechnej opinii uchodzą za bardzo zdrowe, jako np. źródło m.in. witamin, minerałów, pełnowartościowego białko itp. ale czujecie się po zjedzeniu go niezbyt dobrze to broń boże nie jedzcie go na siłe! Możliwe, że akurat ten produkt jest przez Was źle tolerowany i po prostu spożywając go bilans zysków i strat jest ujemny.

Tekst - Robert Picz

Komentarze